Espresso, latte i inne - Serwis kawowy

włoska kawa do hotelu

Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce

Łyk kawy o poranku to jedno z przyjemniejszych doznań, jakie zapewniamy sobie na miłe rozpoczęcie dnia. Niektóre osoby uważają, że kawa na nich nie działa. Być może piją jej zbyt wiele. Warto zastanowić się jak jest w nas

Espresso, latte i inne - Serwis kawowy włoska kawa do hotelu
zym przypadku.

Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego aromatycznego trunku. Jest to również dobry sposób, aby dodać sobie energii po południu. Przyjmuje sie, że dobrą porą na wypicie ostatniej filiżanki kawy jest godzina 17, kiedy nasz organizm zwalnia, ale jest gotowy na zastrzyk energii. Jest to dobry czas, ponieważ z powodzeniem zaśniemy wieczorem bez większego trudu. Niektóre osoby oglądają ekspresy do kawy, ale nie wiedzą, na który z nich sie zdecydować. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ wybór jest naprawdę spory. Ważne są parametry. Kawa włoska przygotowana w odpowiedni sposób może być wyjątkowa. Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce. Część osób przyzwyczaiło się do parzenia kawy po turecku, czyli po prostu zalewania wrzątkiem zmielonych ziaren. Każdy ma inne nawyki. Czasem przyzwyczajamy się również do określonego smaku i niechętnie z niego rezygnujemy.


Kawa

Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Zazwyczaj pijemy kawę sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem cukry i mleka. Kawa nie tylko sprawia, że szybciej się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Jeżeli spieszymy się rano do pracy to najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie filiżanki kawy sypanej. Taką kawę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą), dodajemy nieco mleka, cukru i gotową można pić. Jeżeli natomiast nie śpieszymy się i lubimy delektować się smakiem i zapachem kawy to warto zainwestować w ekspres do kawy. Ekspresy do kawy sprawią, że od nowa pokocha się smak kawy. Inwestując w ekspres warto także postawić na dobrą jakościowo kawę. Najlepiej zdecydować się na mieszankę arabiki i robusty. Arabika dodaje łagodności i aromatu. Z kolei robusta ma nieco więcej kofeiny i bardziej wyrazisty smak. Natomiast warto wypróbować kilka smaków i rodzajów kawy i wybrać najlepszą dla siebie. Istnieją także kawy smakowe, np. czekoladowe.


Kawę mamy dzięki palonym i zmielonym

Dziś kawa nie jest już dla nas luksusem tak, jak bywało kiedyś. Pijemy ją w domu, pijemy w kawiarni, w pracy, u przyjaciół. Kawę mamy dzięki palonym i zmielonym ziarnom kakaowca. Na półkach sklepowych jest jej wiele, dzięki czemu mamy okazję pić kawę różnego rodzaju. Jedna smakuje nam lepiej, a druga gorzej, bo mamy swoje upodobania. Kilka dekad temu, gdy nie było wyboru smakował każdy rodzaj kawy, lecz dziś wybór jest ogromny. Możemy pić ją sypaną lub taką, jaką przygotowują ekspresy do kawy, albo kawę ze śmietanką. Niektórzy nie wypiją innej, jak tylko rozpuszczalną lub z dodatkiem mleka. Wielu smakuje kawa włoska, a innym parzona po turecku. Kawa jako napój z kofeiną posiada niezdrowe właściwości i szereg zdrowych właściwości. I trudno jest określić, których jest więcej. Na pewno spożywana w niedużych ilościach nie zaszkodzi nikomu. Chyba, że będziemy wypijali dziennie kilka filiżanek bardzo mocnej kawy. Wtedy może zaszkodzić naszemu sercu, podnieść ciśnienie krwi, sprowadzić bezsenność. Albo sprawić, że będziemy się czuli rozdrażnieni, nadpobudliwi, niespokojni. Gdyż będzie ona ujemnie wpływać na nasz układ nerwowy. Dlatego nie wolno przesadzać z jej piciem.